ACTUALITAT

El merescut aplaudiment als penyistes a primera línia de la Covid-19

Diversos penyistes treballen a la primera línia durant aquesta pandèmia

REPORTATGES 30 d’abr. 2020 - Confederació Mundial de Penyes

Des de sanitaris a autònoms, passant per voluntaris, forces de seguretat o la confecció de material de protecció; els penyistes aporten la seva ajuda durant l’estat d’alarma per coronavirus

La situació d’excepcionalitat derivada de la pandèmia mundial provocada per la Covid-19 ha posat en relleu la necessitat de donar suport, molt més activament, als serveis socials bàsics. Gràcies a les feines essencials dels treballadors en molts sectors i a la col·laboració desinteressada de molts voluntaris, empreses i institucions, anem veient a poc a poc una sortida factible i la recuperació de la normalitat.

Els penyistes sanitaris

Entre el moviment de penyes trobem a molts penyistes que estan treballant dia rere dia al servei del sistema sanitari. És el cas de la PB Almagro, on dues de les seves sòcies, Bárbara Gómez i Sandra Pedrero, són infermeres. La primera es dedica a la cura dels pacients, mentre que Pedrero se centra en el servei d’urgències de l’Hospital San Pedro de Logroño. També trobem a la penyista Maite Fita (PB Bonastre) a l’Hospital XXIII de Tarragona; en Mateo Blázquez (PB Soriana), que treballa a la planta especialment habilitada pels pacients amb Covid-19 a l’Hospital Santa Bárbara; l’Astrid Mayor (PB Xerta) a la unitat de Nefrologia de la Santa Creu; en Manolo Martínez (PB Tortosa), al CAP de Baix Ebre; la metgessa Núria de Fuentes (PB Vicenç Piera), treballant a l’Hospital Clínic; en Gaspar Narcís Bayerri (PB Xerta) que es troba a la Residència de Ponent; o la Judit Dellà (PB Traiguera) i membre de la junta directiva de la Federació de Terres de l’Ebre, que és administrativa a la Clínica de Tortosa.

Però a les institucions sanitàries no només hi trobem a sanitaris. Per exemple, la presidenta de la PB Málaga, Dolores Mellado, treballa al magatzem general de l’Hospital universitari Virgen de la Victoria realitzant la distribució del material sanitari per a tots els treballadors del centre, des dels zeladors fins a les persones de la neteja o els cuiners.

Protecció civil: vetllant per la seguretat de tots

Pel que fa a les emergències extrahospitalàries d’urgència, es mereix una menció especial la PB Campredó en què molts dels seus membres són Tècnics Conductors en Emergències Sanitàries. Tant el president, David Prats, com molts dels seus penyistes: Juan José Palacios, Jordi Vila, Miquel Panisello, Isidre Cugat, Anselm Colomé, Jordi Roig, Alejandro Pla i Joan Manel Rios ajuden diàriament els pacients en el curs d’una ambulància. Així mateix, en els trasllats o la conducció d’ambulàncies, també hi ha la Gemma Sánchez i en Raül Ibáñez, tots dos penyistes de la PB L’Escala; el soci de la PB L’Hospitalet de l’Infant, Toni Tejón; i el vicepresident de la PB Tivenys, també alcalde del poble, Eladi Galbé.

Quant als cossos de seguretat que vetllen per la seguretat de tots i totes, trobem al penyista de la PB L’Hospitalet de l’Infant, Daniel Candela, que és policia local; el penyista Lluis Toldra, de PB Fontalba d’Ulldemolins, que és Mosso d’Esquadra i està treballant al servei del 112; i un membre de la PB Nulles que és bomber i ha participat en la desinfecció dels geriàtrics.

Voluntaris en la confecció de material de protecció

A més de dedicar-se en cos i ànima a la seva feina, també trobem casos de penyistes que han aportat voluntàriament la seva ajuda confeccionant material de protecció per a proveir tots aquests treballadors que s’ocupen dels serveis essencials. N’és una clara representació la funció del soci de la PB Rota El Centenario, José Antonio Fénix, que ha confeccionat més de 200 mascaretes i les ha repartit entre els veïns i els comerços de la localitat. Així com la penyista de la PB Bonastre, Sara Benítez, que ha fet les mascaretes amb els seus fills per repartir-les pel Consell Comarcal. També és lloable la feina del directiu de la PB Ciutadella, Lluis Sastre, que amb la seva empresa iMenorca construeixen pantalles facials protectores amb impressores 3D per a hospitals, residències, cossos de seguretat, supermercats, farmàcies, fleques i, en general, tots aquells llocs on hi ha personal exposat  de cara al públic. En la mateixa línia actua Jordi Asens, de la PB L’Avellana de Riudoms, que dona producte desinfectant perquè cada divendres diversos pagesos voluntaris, entre els quals es troba el també penyista i secretari de la penya, Eudald Salvat, apliquen amb la seva maquinària agrícola per tots els carrers del poble.

Molts voluntaris també treballen a través de les seus de la Creu Roja o Càritas de les seves poblacions. És el que fa, per exemple, Joan Rech (PB L’Hospitalet de l’Infant) que reparteix aliments arreu del municipi; o Josep Barceló (PB Selva del Camp) que ha iniciat cinc iniciatives solidàries diferents per ajudar a cadascuna de les persones de la seva localitat: començant per traslladar les necessitats individuals a les persones de mobilitat reduïda i acabant per crear mascaretes amb roba de protecció homologada, entre moltes altres propostes.

Els comerços a la disposició de la ciutadania

El moviment no només ofereix la seva ajuda individualment, sinó que també ho fa de forma conjunta o a través dels seus negocis. Diversos penyistes de la PB Nulles, propietaris de forns de pa o botigues de queviures, es dediquen a repartir aliments per la gent gran del poble; així com el soci de la PB Xerta, David López, propietari d’un supermercat del poble. També hi ha diversos penyistes que es dediquen a la producció agrícola que han seguit treballant com a servei bàsic: Jordi Roig i Santi Roda, de la PB Xerta.

No tot són necessitats bàsiques: l’entreteniment en aquests dies que disposem de tant temps, també és molt important. És per això que tres joves socis de la PB Fontalba d’Ulldemolins, Pau Espasa, Eric Toldra i Carla Llurba, fan conjuntament i reparteixen setmanalment uns passatemps amb detalls relacionats amb el poble. En la mateixa direcció ha actuat en Lluis Yusté, fundador de la PB Badia del Vallès, que normalment es dedica a ser en Dr. Sapastre, un pallasso d’hospital, però en les últimes set setmanes ha escampat la seva simpatia amb diversos vídeos animant a tots els nens i nenes de la població que fan anys durant el confinament per alegrar-los en un dia tan especial com és el seu aniversari.

L’ajuda arreu del món

Tant la funció com el valor dels penyistes sanitaris és un denominador comú a tot el moviment, també en els internacionals. Per exemple, el president de la PB Los Ángeles, Dr. Hutchman, especialitzat en Parkinson, segueix treballant al peu del canó; el mateix que fa el president de la PB Charlotte, Cap d’Obstetrícia, que segueix assistint als parts de les seves pacients i les aconsella en aquesta situació tan delicada. O bé la PB San Diego, que entre els membres de la junta directiva tenen al Dr. Cesar López, que es dedica a la medicina interna. “És un vertader heroi, estem molt agraïts pel seu treball, ajuda i esforç”, comenten emocionats des de la penya. Però no es queden només en l’àmbit sanitari, el mateix president de la PB San Diego, Ruben Aguilera, és Deputy Sheriff i ha posat la seva completa disposició a les forces de seguretat del país per treballar a primera línia durant aquesta pandèmia. 

Sens dubte, avui més que mai, la bandera que ens agermana per tot el món és la de superar aquest virus, ja sigui quedant-nos a casa confinats com la immensa majoria o treballant a primera línia tal com estan fent tots aquests penyistes, als quals agraïm profundament la seva labor.

TOTES LES NOTÍCIES